Het Victoria Hotel, op de hoek van Damrak en Prins Hendrikkade. Architect Henkenhaf bouwde het om het zelf te exploiteren. Eerder had hij samen met collega Ebert het Krasnapolsky-hotel in de Warmoesstraat gebouwd. Het Victoria Hotel staat recht tegenover het Centraal Station, dat in 1889 werd geopend.
Aan de Prins Hendrikkade springt het hotel in achter de pandjes op nummer 46 en 47. De eigenaren daarvan wilden niet verkopen aan Henkenhaf, althans niet voor de geboden prijs. Thomas Rosenboom gebruikte dat gegeven voor zijn roman Publieke Werken.
Een pand dat wel week was het mooie 'Huis met het Torentje' uit 1553. Desondanks waren tijdgenoten enthousiast over het nieuwe hotel, zo blijkt bijvoorbeeld uit het Nieuws van den Dag van 20 augustus 1890:
Het fraaie Victoria-Hôtel, dat, op den hoek van Damrak en Prins Hendrikkade zoo uitstekend gelegen, een zoo schoon en monumentaal tegenwicht geeft tegenover de zware massa, door het Centraalstation gevormd, is hedenmiddag geopend. Reeds dadelijk trekt het kolossale gebouw met en door zijn trotschen gevel de aandacht. (…) De geheele gevel langs de Prins Hendrikkade en het Damrak is in tuf- en zandsteen opgetrokken, ter hoogte van de vijf verdiepingen. Aan den top schraagt een massief steenen atlas een glazen wereldbol, waaruit 's avonds electrisch licht straalt.
Aan de zijde van de Prins Hendrikkade omklemt het hôtel nog twee kleine weerspannigen bij den bouw: een tapperijtje en een kleermakerswinkeltje, waarvan de eigenaren zich zelfs voor ƒ46,000 in de veiling niet wilden laten vinden. De tegenstelling verhoogt thans misschien te meer de aandacht.
De naam Henkenhaf werd ook wel gespeld als Henkenhoff.
Victoria-hotel. Damrak 1-5
Er zijn 127 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.