• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Leidsestraat 67-71

  Afbeelding uit: november 2020.
  Afbeelding uit: november 2020.
  Afbeelding uit: april 2012.
  Afbeelding uit: 1926. Tekening van de oorspronkelijke voorgevel. Gepubliceerd in het tijdschrift Het Bouwbedrijf, 10 december 1926.
  Afbeelding uit: februari 1975. In de Leidsestraat waren lang veel vliegtuigmaatschappijen en reisbureaus gevestigd - ook in dit pand. Hier is de Spaanse maatschappij Iberia doelwit van demonstranten tegen het Franco-regime.
  Afbeelding uit: 1926. Foto's gepubliceerd in het Bouwkundig Weekblad.
  Afbeelding uit: 1926. Foto van het onderste deel, gepubliceerd in het Bouwkundig Weekblad.

  Café-restaurant Bordelaise, met bovenin een woning voor de gérant. Bordelaise verhuisde in 1926 hier naartoe. Daarvoor zat het op nummers 50-52, vanaf 1909.

  Het restaurant meldde in advertenties dat het nieuwe gebouw voorzien was van een lift, dat er een zaal was voor festiviteiten, en dat er twee orkesten speelden. De Telegraaf schreef een kort bericht over de opening:

  Tegenover het oude restaurant is thans in de Leidschestraat de nieuwe „Bordelaise” verrezen, een groot café-restaurant met drie verdiepingen, dat met veel smaak en zeer modern is ingericht. Eigenaars zijn de heeren Van Goethem en Neuteboom. Boven bevinden zich de eetzalen, beneden is het café met een strijkje. Gisteren is de „Bordelaise” geopend; er waren vele gasten en bloemstukken en de stemming was zeer geanimeerd.

  Over de gevel schreef Roobol:

  Het verticale accent aan den gevel is benut voor ventilatie, de kleine ramen hiernaast, geven uitdrukking aan kleine ruimten grenzend aan de groote zalen. De gevel is gelijkstraats in blauwe müsschelkalk uitgevoerd, de groote schuiframen, die geheel in den kelder kunnen schuiven, zijn gemaakt van een stalen kern met bronsbekleeding. Links boven den ingang is een lantaarn aangebracht die 's avonds den firmanaam verlicht. Verder is aan dit ondergedeelte een stukje beeldhouwwerk van A.M. Stolz opgenomen. De gevelsteen is een kleurig hardgrauw van Opijne. Het dak is met zwarte romaansche pannen gedekt. Op bepaalde plaatsen is een stukje smeedwerk als versiering aangebracht.

  Het Bouwkundig Weekblad vond dit niet het beste werk van Roobol: "[..] achten wij hem gelukkiger in zijn ontwerp voor een blok woonhuizen aan het Hekelveld."

  Roobol ontwierp alleen het exterieur; het interieur werd door aannemer en opdrachtgever Z. Deenik & Zn. ontworpen. In 1937 ontwierp Roobol alsnog een interieur, nadat het pand was doorgetrokken naar Kerkstraat 50-52. Hier kwam toen café Hungaria, met in het deel aan de Kerkstraat een Hongaars restaurant.

  Door latere gebruikers is de gevel sterk gewijzigd. Voor gebruik als winkel zal de pui ook te gesloten geweest zijn.

   Leidsestraat 67-71

   Datering:
   1926
   Ontwerp:
   Roobol, G.A.
   Bouwstijl:
   Amsterdamse School, verstrakt
   Oorsponkelijke functie:
   Café-restaurant
   Status:
   -
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   juli 2017

   Er zijn 8 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (8)

   Zoeken