• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Derde Oosterparkstraat 77-101

  Afbeelding uit: mei 2021. Hoek Sparrenweg - Derde Oosterparkstraat.
  Afbeelding uit: mei 2021. Tweede Oosterparkstraat.
  Afbeelding uit: februari 2022. Tweede Oosterparkstraat, bij het Beukenplein.
  Afbeelding uit: mei 2021. Tweede Oosterparkstraat, hoek Sparrenplein.
  Afbeelding uit: mei 2021. Gevel Sparrenweg, met links de Tweede Oosterparkstraat en op de voorgrond de parkeergarage.
  Afbeelding uit: mei 2021. Sparrenweg, rechts de Derde Oosterparkstraat.
  Afbeelding uit: mei 2021. Derde Oosterparkstraat.
  Afbeelding uit: mei 2021. Derde Oosterparkstraat.
  Afbeelding uit: mei 2021. Derde Oosterparkstraat.
  Afbeelding uit: mei 2021. Hoek Beukenplein.

  Een stadsvernieuwingsproject in de Oosterparkbuurt, dat bijna een heel bouwblok omvat. Het bestond bij de oplevering uit 94 woningen, 2 bedrijfsruimten en 2 ateliers. Het verving een reeks vervallen huizen uit het eind van de negentiende eeuw.

  Opdrachtgever Het Oosten en de gemeente kozen voor Jef Reintjens toen ze een architect zochten die in overleg met de bewoners een ontwerp zou kunnen maken. Dat leidde tot onder meer het gebruik van baksteen en tot veel afwisseling in de gevel.

  De meeste bouwdelen bestaan uit een souterrain met daarboven vier bouwlagen, een indeling die veel werd toegepast in de negentiende-eeuwse wijken. Typerend zijn naast de baksteen de trapezium-vormige geveltoppen, de zichtbare betonnen lateien, de verticale geleding van de gevels en het bonte kleurenpalet van het schilderwerk. Op het Beukenplein sluit het blok prima aan op bestaande bebouwing.

  Aan de kant van de Sparrenweg staat de gevel van het blok zo'n tien meter achter de oude rooilijn. De vrijgekomen ruimte gaf niet alleen meer licht op straat maar ook plek voor een half-ondergrondse parkeergarage. Die was in 1984 gereed. De inritten waren aan de Oosterparkstraten; op het vrij toegankelijke dak kwam een kleine speeltuin. In 2007 werd de garage wegens bouwtechnische en overlastproblemen grondig verbouwd. Openbare ruimte en privéruimte werden duidelijk gescheiden. De ingang kwam aan de Sparrenweg. Eigenaar Het Oosten wilde een aantal bedrijfsruimten toevoegen, maar dat voornemen is om ons niet bekende redenen niet uitgevoerd. Het golvende hekwerk van cortenstaal werd ontworpen door Attika Architekten; de vogels zijn getekend door schoolkinderen uit de buurt.

  De eerste gebruiker van de hoekwinkel aan het Beukenplein was een bloemenzaak. In 1983 kwam er restaurant Ferrara, dat het volhield tot 2014. Toen opende hier burgerrestaurant Smokin' Barrels, een van de vele bedrijven van de horeca-ondernemers die bekend zijn als 'De Drie Wijzen uit Oost'. Vijf jaar later startten zij er een nieuwe zaak, La Cervecería, een 'paella bistro'.

   Derde Oosterparkstraat 77-101, Tweede Oosterparkstraat 88-108, Beukenplein 22-24

   Datering:
   1980
   Ontwerp:
   Reintjens, J.
   Bouwstijl:
   Oorsponkelijke functie:
   Woningen
   Status:
   -
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   mei 2021

   Er zijn 34 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (34)

   Zoeken