• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Sara Burgerhartstraat 19-21

    Afbeelding uit: augustus 2019. De westgevel.
    Afbeelding uit: augustus 2019. De westgevel.
    Afbeelding uit: augustus 2019. De oude hoofdingang, aan de westkant.
    Afbeelding uit: augustus 2019. De ingang aan de Krelis Louwenstraat, toegevoegd bij de verbouwing in 2014-2015.
    Afbeelding uit: augustus 2019. Kopse kant noordzijde. De ramen naast de balkons zijn bij de verbouwing in 2014-2015 aangebracht.
    Afbeelding uit: augustus 2019. De oost- en zuidgevels. De ramen in de zuidgevel zijn toegevoegd in 2014-2015. De laagbouw op de voorgrond hoort niet bij het pand.

    Een 40 meter hoog kantoorgebouw met dertien verdiepingen, gelegen aan de A10-west. De hoofdingang is aan de kant van de snelweg, die oorspronkelijk bedoeld was als een verkeersader in een parkachtige omgeving.

    Op de bovenste verdiepingen waren vergaderzalen en een kantine.

    Het is een van de laatste ontwerpen van architect Dudok, die al sinds 1954 met pensioen was maar nog wel betrokken was bij het werk van zijn bureau. Het kreeg de naam Zaanstad en werd verhuurd aan diverse bedrijven.

    Het gebouw was een initiatief van projectontwikkelaar D. Eggink. Eggink had een paar jaar eerder het kantoorgebouw Europahuis geïnitieerd, langs de Gooiseweg. Het eigendom daarvan was collectief: de gebruikers waren verenigd in een coöperatie. Die formule wilde Eggink ook hier toepassen, maar uiteindelijk werden de beleggers Blaauwhoed en het pensioenfonds van Shell de eigenaars.

    Net als het Europahuis verrees 'gebouw Zaanstad' op een goed bereikbare plek, bij het kruispunt van Haarlemmerweg en de Einsteinweg, en vlakbij station Sloterdijk.

    Onder de eerste gebruikers waren reclamebureau McCann-Erickson en chemieconcern Hoechst. Lange tijd was uitgeverij Elsevier de hoofdhuurder; vandaar dat het ook wel bekend is als het Elseviergebouw, hoewel het hoofdkantoor van het bedrijf aan de Jan van Galenstraat / Van de Sande Bakhuijzenstraat stond. Circa 2005 vertrok de uitgever naar de Millennium Tower aan de Radarweg en kwam dit gebouw leeg te staan.

    Het pand werd in 2012-2015 gerenoveerd en verbouwd tot 245 studentenwoningen en een hostel, onder leiding van Knevel Architecten. Er kwam een ingang aan de oostkant, ramen in de kopse gevels, en geluidsisolatie aan de westkant.

    Gemeentelijk monument sinds 2019.

    Sara Burgerhartstraat 19-21, Krelis Louwenstraat 5

    Datering:
    1966
    Ontwerp:
    Dudok, W.M. & R. Magnée
    Bouwstijl:
    Oorsponkelijke functie:
    Kantoor
    Status:
    Gemeentelijk monument
    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    augustus 2019

    Zoeken