28 april 1859 - 24 oktober 1926
De architect Evert Breman werd geboren in Zwolle, als zoon van een timmerman. Hij trok in 1881 naar Amsterdam, op zoek naar werk. Overdag werkte hij als slachter, 's avonds volgde hij een opleiding tot bouwkundige. Hij werkte ook enkele jaren op het bureau van A.L. van Gendt.
Zijn eerste ontwerpen zijn de woonhuizen Nassaukade 80-81 en 83-84 (1886).
Breman verrichtte zijn voornaamste werk voor de Koninklijke Hollandsche Lloyd, een grote rederij. De KHL had diverse gebouwen op de Oostelijke Handelskade. Alle nog resterende gebouwen daarvan zijn ontworpen door Breman, waaronder het Landverhuizershotel, ook bekend als het Lloyd-hotel. Breman bouwde ook het imposante hoofdkantoor van de KHL aan de Prins Hendrikkade (gereed 1921). Door financiële problemen moest de rederij dat pand al snel verlaten.
Een ander bekend gebouw van zijn hand is het pand op de markante hoek van Muntplein en Reguliersbreestraat (1888).
Een bijzonder project was de wereldtentoonstelling van 1895 op het terrein achter het Rijksmuseum. Breman ontwierp daar samen met Willem Kromhout een geheel in oud-Hollandse stijl opgetrokken stadje met gevels uit verschillende steden.
Breman was in 1887 getrouwd met Martha Maria Neumeier, dochter van een timmerman. Het paar betrok toen het door Breman ontworpen huis aan de Nassaukade. In 1896 verhuisden ze naar Prinsengracht 1101. Volgens een bericht in de krant was hij de laatste jaren van zijn leven werkzaam in het hypotheekwezen. Breman overleed in 1926 en werd begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats.