Brug 80: stalen ophaalbrug over de Entrepotdoksluis. Op beide hameistijlen is te lezen dat de brug gebouwd is bij de Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel te Amsterdam, beter bekend als Werkspoor.
Toen 's Rijks Entrepôt-dok in 1831 gereed was, was het voor schepen vanaf zee alleen bereikbaar via de Rapenburgersluis. De pakhuizen van het entrepot stonden aan beide zijden van de gracht, tussen de Rapenburgersluis en de plek waar nu de Oude Entrepotdokschutsluis ligt. De bouw van die sluis begon in 1838; tegelijk werd begonnen met de uitbreiding van het entrepot naar het oosten.
De sluis doorsneed de Kadijk, ooit een deel van de Amsterdamse zeewering. Ze werd breder dan de Rapenburgersluis, zodat ook grotere koopvaardijschepen het dok konden bereiken. Volgens de directie van het entrepot was de sluis met 66 bij 14 meter geschikt voor schepen die door het Noordhollandsch Kanaal pasten. Er waren twee dubbele draaibruggen over de sluis. Het brug- en sluisgeld bedroeg in 1840 ƒ 3,-; gebruik van de Rapenburgersluis bleef "vrij en onverlet".
De huidige stalen ophaalbrug verving een dubbele houten voorganger waarvan de datering ons niet bekend is. Aan de zuidkant van de sluis ligt nog wel een (dubbele) draaibrug, datering eveneens onbekend. Die brug is vernoemd naar Armand Sunier, de derde directeur van Artis.
Brug 80 heeft voor zover ons bekend geen officiële naam. Entrepotdoksluis is formeel de naam van het water en van de westelijke kade. De naam Oude Entrepotdokschutsluis heeft betrekking op de kunstwerken van de sluis (sluiskom etc.); elders bestaat een Nieuwe Entrepotdokschutsluis.
Entrepotdoksluis. Hoogte Kadijk
Er zijn 59 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.