Het Amstelstation, knooppunt van trein-, tram-, bus- en metrolijnen.
Namens Publieke Werken werden de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en de architect Jan Leupen ingezet. Van Eesteren was nauw betrokken bij de inrichting van het stationsgebied. Hoogstwaarschijnlijk heeft Leupen de stationshal ontworpen en NS-architect Schelling de perronoverkapping. De hand van Leupen is terug te zien in onder meer de ronde stalen ramen en in het zadeldak met zeer flauwe helling.
De muurschilderingen in de grote hal zijn van Peter Alma, het beeldhouwwerk is van Theo van Reijn.
Het station verving het uit 1843 daterende Weesperpoortstation bij het Weesperplein. Dat kopstation lag gelijkvloers, waardoor het eveneens gelijkvloerse spoor veel hinder gaf voor het overige verkeer. Bij de verhoging van het spoor in de jaren 1930 werd daarom besloten tot de bouw van een nieuw station, gelegen op een handiger plek.
Tegelijk werd ook de spoorlijn van Centraal Station naar het oosten verhoogd, waartoe een nieuw Muiderpoortstation werd gebouwd. Die "Spoorwegwerken Oost" werden op 14 oktober 1939 afgerond met de gelijktijdige ingebruikname van de nieuwe stations, precies 50 jaar na de opening van het Centraal Station. De officiële opening was een dag eerder, door minister Albarda van V&W.
Typerend en vernieuwend waren de gescheiden reizigersstromen. De hoofdingang aan de noordkant was voor voetgangers, die er per auto afgezet konden worden. Fietsers gingen via hellingbanen de fietsenkelder in. Tramreizigers kwamen het station in via de oostelijke ingang, die een niveau lager lag dan de hoofdingang. De ingang aan de zuidkant lag bij het busstation.
In de loop der jaren is er veel veranderd aan het station. Er kwam een extra ingang (1979) aan de 'achterkant', de westzijde. Op één na zijn alle vijf perrongebouwen verdwenen. Ook de twee hellingbanen zijn weg; die werden onder meer gebruikt om auto's naar autotreinen te kunnen rijden. De bagagetunnels, stammend uit de tijd dat bagage en reizigers gescheiden werden, zijn nu in gebruik als schietbaan.
In 2019 was een verbouwing gereed waarbij de trams naar de noordkant werden verplaatst en fietsers voortaan via de oostkant bij de stalling konden komen.
Amstelstation. Julianaplein 1
Er zijn 66 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.