Het American Hotel. De bouwstijl wordt ook wel omschreven als "Arabische renaissance", als Gotiek of als Art nouveau.
Op dezelfde plek werd in 1882 het eerste American Hotel gebouwd, ontworpen door directeur Steinigeweg en architect Ed. Cuypers. Het café in het hotel kreeg toen al de naam Café Américain. Twintig jaar later werd het vervangen door een nieuw gebouw, nu naar ontwerp van de architecten Kromhout en Jansen. Ook het belendende politiebureau annex brandweerpost werd gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe hotel. De klok van het politiebureau werd teruggeplaatst in de hoektoren van het hotel.
De krant Het Nieuws van de Dag schreef in 1901 over het eerst gereedgekomen gedeelte (aan de Marnixstraat):
Het nieuwe gedeelte, dat met zijn eigenaardigen gevel van een lioht-gele steensoort, met zijn breede hooge ramen en zijn loggia, die langs de bovenste verdieping loopt, zeer de aandacht trekt, is doelmatig ingericht. [..] Het nieuwe gebouw maakt in zijn geheel een aangenamen, degelijken indruk en wekt goede verwachtingen voor het verdere gedeelte van het American-hotel, dat nog onder dezelfde leiding van den architect Kromhout zal worden bijgebouwd.
In mei 1902 was het gehele gebouw gereed. De ingang voor de hotelgasten was aan de Leidsekade. Café en restaurant waren bereikbaar via de ingang aan het plein.
In 1929 werd het hotel uitgebreid aan de achterzijde, tussen Marnixstraat en Leidsekade. Het deel aan het Leidseplein is nu het oudst.
American Hotel. Leidseplein 28-30
Er zijn 145 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.