• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Leidsestraat 31

  Afbeelding uit: april 2012.
  Afbeelding uit: september 2020.
  Afbeelding uit: 1909. De voorganger.
  Afbeelding uit: december 1970. Krakers betreden het leegstaande bankkantoor - met schriftelijke toestemming.
  Afbeelding uit: oktober 2021.

  Voormalig bijkantoor van de Disconto- en Effectenbank, op de hoek met de Keizersgracht.

  Opdrachtgever en architect wilden duidelijk een markant pand neerzetten, dat niet zou wegvallen tegen het gebouw van Metz aan de overkant. Het gebouw was voorzien van een ondergrondse kluis van gewapend beton, voor ruim 200 safe-loketten. De kamers op de verdiepingen werden als kantoren verhuurd aan derden.

  Voor de bouw van dit pand werd een 17e-eeuws hoekhuis afgebroken, waar de natuurkundige Fahrenheit nog thermometers heeft gemaakt.

  De Disconto- en Effectenbank werd in 1899 opgericht door E.G. Korijn en was aanvankelijk gevestigd op Kloveniersburgwal 47. In 1904 volgde een bijkantoor met leeszaal op Beursstraat 5, in 1906 nog een bijkantoor in de Reguliersbreestraat, en daarna nog een bijkantoor op het Damrak. Er waren ook filialen buiten Amsterdam.

  In 1924 kwam de bank in handen van de Barmer Bankverein, die van de effectenbank een algemenere bank maakte. De filialen in Den Haag en Rotterdam werden toen gesloten. De bank ging vanaf 1925 verder onder de naam Amsterdamsche Discontobank, maar werd al in 1926 geliquideerd.

  Dit bijkantoor werd in 1925 overgenomen door de Amsterdamsche Bank. Vanaf 1928 zat hier ook Bennett's Reisbureau, vermoedelijk op de eerste verdieping.

  De Maasbode beschreef in december 1910 de inrichting van het pand:

  Wederom heeft de directie der Disconto- en Effectenbank een nieuw bijkantoor geoend, met safe-deposit, aan de Leidschestraat 33, hoek Keizersgracht. Gelijkstraats bevinden zich de coupon-, deposito- en effecten-afdeelingen, terwijl de verdiepingen voor kantoorlokalen beschikbaar zijn. Op deze rez-de-chaussée, waar rondom eikenhouten betimmeringen zijn aangebracht, bevinden zich voor de ramen in den rood-granieten voorgevel de koersborden, die door elektrische zijlampen worden belicht. Voorts bevindt zich hier de leestafel, ten gerieve der clientèle ingericht.

  Vanuit dit lokaal geeft een wenteltrap dan toegang tot de afdeeling safe-deposit, waar buiten de safe-inrichting nog 3 coupon-kamertjes, welke met toestemming van Publieke Werken onder de straat zijn gelegen, aangebracht zijn alsmede een telefoon-cel. [..]

  In 1970 verliet het inmiddels Amrobank geheten bedrijf het pand. Het werd eind december gekraakt door kabouters; na onderhandelingen met de bank mochten ze er voorlopig blijven en kregen ze een sleutel. Na anderhalve maand werd het pand ontruimd.

   Leidsestraat 31, Keizersgracht 461

   Datering:
   1910
   Ontwerp:
   Hamer, W.
   Bouwstijl:
   Invloed art nouveau en rationalisme
   Oorsponkelijke functie:
   Bankkantoor
   Status:
   Rijksmonument (518498)
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   maart 2017

   Er zijn 22 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (22)

   Zoeken