• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Nieuwe Uilenburgerstraat 96

  Afbeelding uit: juni 2017. Hoek Nieuwe Uilenburgerstraat-Nieuwe Batavierenstraat (rechts).
  Afbeelding uit: december 2011. Hoek Oudeschans (rechts).
  Afbeelding uit: december 2011.
  Afbeelding uit: december 2011. Gevel aan de Oudeschans.
  Afbeelding uit: juni 2017. Oudeschans.
  Afbeelding uit: juni 2017. Gevelsteen Uylenburgh (gevel Oudeschans). Getoond wordt een uil op een burcht. Uilenburg is de naam van het in 1595 aangeplempte eiland. De steen is afkomstig van een huis in de verdwenen Uilenburgerstraat.
  Afbeelding uit: juni 2017. Gevelsteen "D'Koonig Dauid" (gevel Oudeschans). Koning David speelt op de harp. De steen is afkomstig van de verdwenen Uilenburgerstraat, en zat daar bij de ingang van de Davidsgang.
  Afbeelding uit: juni 2017. Steen in de gevel aan de Oudeschans: Anno 1734. Afkomstig van een huis in de verdwenen Uilenburgerstraat. Het gereedschap verwijst vermoedelijk naar de scheepsbouw die hier sinds de 16e eeuw plaats vond.
  Afbeelding uit: juni 2017. De Witte Oliphant, de steen in de gevel aan de Nieuwe Batavierstraat waar de school naar vernoemd is. Afkomstig van een huis in de verdwenen Batavierstraat.

  De Witte Olifant. Gebouwd als dubbele openbare school voor gewoon lager onderwijs, met gevels aan de Oudeschans, Nieuwe Batavierstraat en Nieuwe Uilenburgerstraat.

  Bij de opening hadden de scholen nog nummers: 14 en 18. In 1922 werden de namen Oudeschansschool resp. Batavierschool ingevoerd. School 14 was eerder ondergebracht in een gebouw aan de Lazarussteeg (bij de Mozes en Aaronkerk); school 18 aan de Binnenkant.

  Architect namens Publieke Werken was Nico Lansdorp. In het interieur zijn nog trappenhuizen met balustrades ontworpen door Ad Grimmon.

  In de vooroorlogse crisisjaren werden in diverse gemeentescholen gratis warme maaltijden verstrekt aan armlastigen. Zo ook in de Batavierschool, waar de maaltijden voor Joodse bezoekers ritueel bereid werden. Een portie kostte 5 cent.

  De Batavierschool werd in 1937 of 1938 opgeheven. In het gebouw kwam toen de Jonas Daniël Meijerschool, die eerder gevestigd was in de Valkenburgerstraat. De J.D. Meijerschool was tussen september 1941 en de laatste grote deportatie van mei 1943 door de bezetter aangewezen als Joodse school nummer 2. Op de Oudeschansschool mochten enkel niet- en half-Joodse leerlingen les krijgen.

  Voorgedragen als rijksmonument maar afgewezen: te alledaags, aldus bureau Monumentenzorg en de monumentenadviesraad. Het is wel een gemeentelijk monument, sinds 2004.

  In de gevels zijn vier gevelstenen opgenomen afkomstig van huizen die vermoedelijk voor de sanering van Uilenburg (later in de jaren 1920) hebben moeten wijken. Een daarvan toont een witte olifant.

   Nieuwe Uilenburgerstraat 96, Nieuwe Batavierstraat 2

   Datering:
   1920
   Ontwerp:
   Publieke Werken
   Bouwstijl:
   Amsterdamse School, verstrakt
   Oorsponkelijke functie:
   School
   Status:
   Gemeentelijk monument
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   september 2022

   Er zijn 6 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (6)

   Zoeken