• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Nieuwezijds Voorburgwal 116-118

    Afbeelding uit: april 2015.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: april 2012. Spuistraat.
    Afbeelding uit: februari 2019.
    Afbeelding uit: 1898. Ontwerp van de gevels aan Nieuwezijds Voorburgwal en Spuistraat, nog met vier verdiepingen.
Bron afbeelding: SAA, bestand 5221BT908171.
    Afbeelding uit: 1898. Plattegrond van de tweede en derde verdieping.
Bron afbeelding: SAA, bestand 5221BT908169.

    Dit twintig meter diepe pand, dat doorloopt naar de Spuistraat, werd aanbesteed als 'pakhuis met magazijnen en kantoren' voor de firma Bins en Co., een groothandel in manufacturen. Bins maakte ook lingerie, op een locatie aan de Prinsengracht. Het bedrijf kwam van het Singel en bleef hier tot de ontbinding in 1929.

    In het eerste ontwerp telde het gebouw vier verdiepingen boven de parterre. Nog tijdens de planfase werden dat er vijf. Ergens voor 1933 is er nog een verdieping toegevoegd.

    De kap was deels van glas. Het licht kon door doorzichtige delen in de vloeren doordringen tot de lagere verdiepingen. Op elke verdieping stonden rond die lichtkolom toonbanken waar de goederen getoond werden. Dergelijke banken stonden ook bij de ramen aan de straat.

    Na Bins kwam hier de corsettenfabriek van de NV Kemo. Dat bedrijf had in 1917 de corsettenproductie van Hunkemöller Lexis overgenomen. Toen was het gevestigd in de Kerkstraat; rond 1920 was het naar de Laurierstraat verhuisd. Na de oorlog betrok het bedrijf ook het buurpand op NZ Voorburgwal 112-114. Eind 1963 verhuisde het naar de Marius Bauerstraat in Overtoomse Veld, waar ook veel andere textielbedrijven zich vestigden.

    Nadien werd het pand gebruikt door achtereenvolgens meubeltoonzaal Bewo en uitgeverij Bonaventura. Vanaf 1984 tot eind 2017 huisde hier Scientology.

      Nieuwezijds Voorburgwal 116-118, Spuistraat 75

      Datering:
      1899
      Ontwerp:
      Straaten, J.A. van
      Bouwstijl:
      Traditionele baksteenarchitectuur
      Oorsponkelijke functie:
      Pakhuis met kantoren
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      juli 2020

      Er zijn 11 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (11)

      Zoeken