Gebouw Mercurius. Bijvoets ontwierp een vier meter brede en 63 meter lange passage, Passage Central, tussen Nieuwendijk en Prins Hendrikkade met twintig winkels, een hotel, café en bovenwoningen.
De opdrachtgevers, C. en F. Brix, hoopten door de bouw van deze alternatieve route vanaf het Centraal Station de stad in een graantje mee te pikken van de verwachte drukte rond de Wereldtentoonstelling van 1883.
De passage sloot al in 1886, waarna de parterre door A.L. van Gendt bij het hotel werd getrokken. Er werd ook een lift aangebracht. "Zeven personen werden zonder geruisch over 14 M. hoogte naar boven vervoerd en ter juister hoogte van de verschillende verdiepingen uit- en ingelaten", schreef Het Nieuws van den Dag over een proefrit. Het hotel kreeg een andere exploitant en heette vanaf 1890 hotel De l'Europe. Aan de kant van de Nieuwendijk kwamen winkels.
Het hotel verhuisde in 1896 naar de Amstel. Het gebouw hier werd wederom verbouwd, nu tot kantoorgebouw Mercurius, door het bureau van de zoons van Van Gendt.
In 1992 werd het hele gebouw in gebruik genomen als spiritueel centrum Oibibio van Ronald-Jan Heijn. Dat ging zeven jaar later failliet. Sinds 2001 zijn er allerlei verschillende bedrijven gevestigd, en sinds 2009 zit op de begane grond een supermarkt.
De zinken beelden in het fronton zijn gemaakt door F.L. de Fernelmont. Handelsgod Mercurius wordt geflankeerd door figuren die Amstel en IJ symboliseren.
Mercurius. Prins Hendrikkade 20-21, Nieuwendijk 25-27
Er zijn 68 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.