• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Mille Colonnes, Rembrandtplein 11-15

  Afbeelding uit: 1890. Mille Colonnes is het hoge gebouw.
  Afbeelding uit: 1890-1895. De kenmerkende gietijzeren zuilen zijn hier goed zichtbaar.
  Afbeelding uit: 1900-1920. Aquarel. Collectie KMSKA, Antwerpen.
  Afbeelding uit: mei 1879. Bouwtekening, "Hôtel en café aan het Rembrandtsplein"
Bron afbeelding: SAA, bestand 5221BT901468.

  Vermaard café-restaurant annex hotel, aanvankelijk uitgebaat door Joseph Mast. Naar hem werd het ook wel kortweg 'café Mast' genoemd.

  Mille Colonnes werd in 1880 geopend op Rembrandtplein 11-13. Financier was bierbrouwerij Heineken. Na enkele jaren volgde een uitbreiding naar nummer 15, waar eerder koffiehuis Van Hell gevestigd was.

  Op de begane grond was het café. Het was het eerste café in Nederland waar bier werd getapt met zuiver koolzuur; tot dan toe was het gebruikelijk om met gewone lucht te tappen. Restaurant en hotel waren op de verdiepingen.

  Tot de vaste clientèle behoorden schrijvers als Willem Kloos en schilders als Willem Witsen. Kunstenaar Jac. van Looy legde het caféleven vast in zowel een gedicht als een schilderij.

  Mille Colonnes sloot in 1920. Het gebouw werd afgebroken en vervangen door een café annex muziekzaal. Later werd dat verbouwd tot bioscoop Rembrandtpleintheater. In 1987 kwam hier discotheek Escape.

  Dagblad De Tijd schreef in januari 1880:

  De plus fort en plus fort! dachten wij bij het binnentreden van het eergisteren-avond, te midden vaa eenige genoodigden, geopende nieuwgebouwde Café-restaurant »Mille Colonnes" van den heer Jos. Mast, op het Rembrandtplein. En waarlijk, bij den eersten aanblik staat men verbaasd over hetgeen hier op het gebied van moderne verfraaiing en van comfort is gewrocht. Op dozijnen groote, zwaar vergulde gaskronen worden honderden lichten tot in het oneindige weerkaatst in de talrijke groote spiegels, die, op zich zelven genomen, reeds een aardig kapitaaltje vertegenwoordigen. Daarbij een aangename temperatuur, verhoogd of gematigd door een calorifére in het sous-terrain, een smaakvol ameublement, waarvan de toon, hoewel donker afstekend, harmoniseert met het geheel, prachtige, ruime buffetten — wat wil men meer?

  Achter de naar schatting circa 10 meter lange voorzaal bevindt zich een ruime biljartzaal, die met haar zeven blijkbaar uitmuntende biljarts aan de verst gedreven eischen ten volle kan beantwoorden — kortom wij kennen geen café in onze stad — en er zijn er eenige! —, dat het van de »Mille Colonnes" wint. Onwillekeurig vraagt men zich dan ook bij den wedstrijd, die onder de koffiehuishouders plaats heeft, af: wat nu?

  Architect van het gebouw, waarvan het uitwendige ons wel wat streng voorkomt, vergeleken bij het inwendige, is de heer J. Gosschalk, aannemer de heer L. Vlasman, terwijl de firma C. Dijserinck voor de verlichting en de firma H.F. Jansen voor het ameublement gezorgd heeft.

  In 1920 liet de eigenaar van het pand, Heineken's Brouwerij, het slopen. Er kwam een café-cabaret voor in de plaats, met aan de kant van de Amstel enkele woningen. Architect daarvan was L.A.H. de Wolf. Het nieuwe etablissement nam de oude naam over. In 1929 werd het verbouwd tot lunchroom van de firma Heck's.

   Mille Colonnes. Rembrandtplein 11-15

   Datering:
   1879
   Ontwerp:
   Gosschalk, I.
   Bouwstijl:
   Oorsponkelijke functie:
   Café-restaurant, hotel
   Status:
   Gesloopt, 1920
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   juni 2018

   Er zijn 81 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (81)

   Zoeken