De voormalige Valeriuskliniek, een psychiatrisch ziekenhuis opgericht door de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen in Nederland. De vereniging werd geleid door dominee Lindeboom, die stelde dat bij geesteszieken de relatie tussen patiënt en God verstoord is.
Het werd een kliniek voor psychiatrie en neurologie, verbonden aan de VU.
Architect Bonda, een voormalig assistent van H.P. Berlage, werd bijgestaan door G.J. Rutgers.
Tussen 1937 en 1941 is de kliniek geheel verbouwd. De deels stalen fundering bleek te roesten en moest vervangen worden. Architect Ingwersen, die een leerling was van Bonda, gaf het gebouw ook een extra verdieping en een nieuwe gevel, die meer licht toeliet. Het grote glas-in-loodraam in het trappenhuis boven de ingang, 5 × 13 meter met 15.200 stukjes glas, werd ontworpen door Matthieu Wiegman. Over dat raam zei Ingwersen:
"Wij [Ingwersen en Wiegman, red.] zijn van de grondgedachte uitgegaan, dat hier een vreugdevol raam moest komen. De patiënten, die de spreekuren der dokters in deze kliniek bezoeken, verkeeren uiteraard doorgaans in een gedeprimeerde stemming. Wat konden wij voor hen beter doen dan hen bij het binnentreden te laten genieten van de kleur, die immers de muziek van het licht is!"
De kliniek verhuisde in 2012/13 naar Buitenveldert. Het gebouw wordt nu (2016/17) verbouwd tot luxe woningen voor ouderen. Het gebouw wordt daartoe afgebroken; de nieuwbouw verrijst op dezelfde plattegrond. Het grote glas-in-loodraam is verwijderd en keert niet terug.
Valeriuskliniek. Valeriusplein 9, Valeriusstraat 151
Er zijn 39 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.