Twee woongebouwen met galerijontsluiting, dwarsgeplaatst tussen Poeldijkstraat en Westlandgracht.
De noordelijke flat heeft als adres Poeldijkstraat, de zuidelijke Voorburgstraat. Opdrachtgever voor beide gebouwen was de toen nog katholieke woningbouwvereniging Het Oosten. Voor het architectenbureau van de eveneens katholieke Lau Peters werkten diens zoon J.Th. (Ted) Peters en C. van Strien aan het project.
De zuidelijke flat kreeg 120 woningen voor alleenstaanden. De noordelijke was bedoeld voor ouderenhuisvesting: 99 woningen voor alleenstaanden en 23 voor echtparen. Dit werd het Mr. August Povelhuis.
Elke flat heeft aan de smalle westgevel de schoorsteen van de cv-installatie en het noodtrappenhuis. De lage aanbouwen aan de zuidzijde dienen als entree en als ruimte voor de postvakjes.
Op de begane grond van de zuidelijke flat tekende bureau Peters ruimtes voor een conciërgewoning, de centrale verwarming, een fietsenstalling en een wasserette. In de verdieping tussen de begane grond en de twaalf woonlagen werden bergingen gemaakt.
In de zuidelijke flat kwamen twee verschillende woningtypes:
- 72 woningen met zit/slaapkamer, keuken en natte cel;
- 48 woningen met woonkamer, slaapkamer, keuken en natte cel.
Deze flat wordt anno 2021 beheerd door studentenhuisvester DUWO.
De flats stonden in een kleine katholieke enclave in Nieuw-West, met verder een katholieke kerk (St. Jan de Doper) met dito verenigingsgebouw en enkele katholieke scholen, ook ontworpen door Peters. Die zijn inmiddels verdwenen.
De flats waren opgenomen in de Amsterdamse top-100 van naoorlogse architectuur, en werden in 2022 aangewezen tot gemeentelijk monument.
Poeldijkstraat 7-253, Voorburgstraat 2-242
Er zijn 3 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.