• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Slotermeerlaan 75-101

    Afbeelding uit: april 2012.
    Afbeelding uit: mei 2012. De grote verfdoos aan de Martinus Nijhoffstraat.
    Afbeelding uit: mei 2012. De kleine verfdoos.
    Afbeelding uit: mei 2012. Van Moerkerkenstraat. Rechts de kleine verfdoos, in het verschiet de grote.

    Blok met doorzonwoningen boven winkels. Het vertoont veel overeenkomsten met de blokken van Warners in de Johannes Worpstraat in Zuid: kleurige glasplaten in de gevels, en de verdiepingen rusten op betonnen poten. Warners liet zich inspireren door Le Corbusier, de grote architect van het Nieuwe bouwen.

    Deze flat heet nu officieel 'De grote verfdoos'; ernaast staat de kleine, met ingangen aan de Van Moerkerkenstraat.

    Bij een renovatie in 2009-2010 zijn de portieken en inpandige trappenhuizen vervangen door doorzichtige trappenhuizen met liften en door galerijen aan de portiekzijde. Daardoor konden de toch al relatief ruime woningen nog wat worden vergroot. De oorspronkelijke losstaande bergingen zijn daarbij verwijderd; op de begane grond werd de ruimte voor de winkels vergroot.

    De oorspronkelijke kleurvlakken waren ontworpen en gemaakt door Joseph Ongenae, die dat ook voor de blokken in Zuid had gedaan. Bij de renovatie werden nieuwe panelen met andere kleuren aangebracht.

    Slotermeerlaan 75-101, Martinus Nijhoffstraat 4-124

    Datering:
    1956
    Ontwerp:
    Warners, A.
    Bouwstijl:
    Nieuwe bouwen
    Oorsponkelijke functie:
    Woningen en winkels
    Status:
    Gemeentelijk monument
    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    juli 2018

    Zoeken