Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind, gelegen op een binnenterrein aan de Cliostraat. Voor die besloten ligging werd gekozen op aandringen van de Schoonheidscommissie, die het gebouw niet geschikt vond voor de openbare weg.
Het gebouw heeft een betonskelet en een glazen gevel met stalen kozijnen.
Openluchtscholen waren een reactie op de doorgaans sombere en bedompte bestaande scholen. Duiker streefde naar maximale toetreding van licht en lucht, vooral via de open loggia's. Het dak was ingericht als openluchtwerkplaats. Deze school was een particulier initiatief.
Dagblad De Tijd was op 30 juni 1930 aanwezig bij de opening. Een fragment uit het verslag:
In een der nieuwste straten van Amsterdam-Zuid, de Cliostraat, is, met den voorkant uitziende op een nog onbebouwde vlakte, een geheel losstaand hypermodern schoolgebouw verrezen, dat uitsluitend geconstrueerd is uit betonijzer en glas. In dit gebouw bevinden zich zeven lokalen en een gymnastiekzaal, welke alle drie wanden hebben, welke door middel van ter groote, om hun as draaiende vensters, geopend kunnen worden, zoodat licht en lucht onbelemmerd kunnen toetreden. Vier loggia's en twee ruime daktuinen, welke voor lichamelijke ontspanning kunnen worden aangewend, zijn bij den bouw inbegrepen. Dit gebouw dankt zijn tot standkoming aan het onvermoeide streven van de vereeniging „Openlucht-School voor het gezonde Kind”.
Het in 1932 opgeleverde poortgebouw biedt vanaf de straat toegang tot de speelplaats en de school. Op de verdieping ervan was oorspronkelijk het lokaal voor handvaardigheid. In het bouwdeel rechts van de poort waren woningen voor het hoofd van de school en voor de conciërge. De halfronde uitbouw met trappenhuis aan de kant van de speelplaats werd in 1986 toegevoegd.
Openluchtschool. Cliostraat 36-40
Er zijn 17 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.