21 december 1857 - 13 november 1942
Tjeerd Kuipers werd geboren in Gorredijk als zoon van een timmerman en aannemer. Hij doorliep de HBS, ging in de leer bij architect J.P.J. de Rooy in Leeuwarden en werkte enige tijd voor de gemeente Meppel. Rond 1880 trok hij samen met zijn ouders en de rest van het gezin naar Amsterdam.
Hij werkte voor het bureau Salm en vervolgens voor Sanders & Berlage voordat hij voor zichzelf begon. Later volgde een jarenlange samenwerking met Arnold Ingwersen.
Kuipers werkte veel voor de protestantse zuil. Zo tekende hij onder meer het Gereformeerd Gymnasium op de Keizersgracht. Zijn eerste uitgevoerde ontwerp voor een kerk in Amsterdam was de gereformeerde Funenkerk (Zeeburgerstraat, 1889, gesloopt in 1974). In totaal heeft hij zo'n vijftig kerken ontworpen, door heel Nederland. In de stad Groningen ontwierp hij ook een synagoge, samen met een collega.
In Amsterdam bouwden hij en Ingwersen veel voor de protestantse woningbouwvereniging Patrimonium. Tot hun grotere woningbouwcomplexen behoort het Zaanhof, in de Spaarndammerbuurt.
Kuipers had geen herkenbare eigen stijl. Hij ontwierp aanvankelijk in de stijl van de neo-Hollandse renaissance. Later werd zijn werk rationalistischer, met invloeden van de Amsterdamse School. Een stilistisch buitenbeentje is het rijtje herenhuizen in de Roemer Visscherstraat, de Zeven Landen.
Zijn oudere broer Roelof en jongere broer Foeke waren ook architect. Tjeerd noemde zich vaak 'T.E. Kuipers'. De E staat voor Egberts, een verwijzing naar de voornaam van zijn vader, Egbert.
Kuipers trouwde in 1894 met Carolina Maria Rapp (1864-1935), met wie hij drie kinderen kreeg. Zoon August werd later ook architect. Het gezin verhuisde in 1912 van Amsterdam naar Bussum. Kuipers overleed in 1942 in Laren (N.-H.) en werd begraven op Zorgvlied.