• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Autopon, Overtoom 527-557

  Afbeelding uit: november 2011.
  Afbeelding uit: april 1961. De oorspronkelijk entree.
  Afbeelding uit: november 2011.
  Afbeelding uit: mei 1972. Gezien vanuit de Surinamestraat, een toegangsweg tot de stad voor verkeer uit westelijke delen van de stad. Er zijn ook twee VW-busjes en twee VW-kevers te zien.
Bron afbeelding: SAA, bestand B00000010053.
  Afbeelding uit: november 2011.
  Afbeelding uit: november 2011. In de uitstekende doos kon het nieuwste model Volkswagen worden getoond. Rechts een van de pijlers die de gevel dragen.
  Afbeelding uit: november 2011.
  Afbeelding uit: maart 2013. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  Afbeelding uit: februari 1961. De opening van het nieuwe gebouw trok veel publiek.
  Afbeelding uit: december 2013. Achterzijde, Zocherstraat.

  Gebouw Autopon, een showroom en garage van Volkswagenimporteur Pon, gebouwd in opdracht van Pon en Shell. Op de bovenverdiepingen waren 56 appartementen ontworpen, die ontsloten worden via galerijen. In de garage onder het gebouw was ruimte voor 200 auto's. Het uitsteeksel boven de ingang was bedoeld om het nieuwste model VW in ten toon te stellen. Het uitstekende deel op het dak was oorspronkelijk een vergaderzaaltje.

  Het gebouw staat op de plek waar de Overtoom overgaat in de Amstelveenseweg, vol in de zichtas van de Surinamestraat. Eerder stond hier onder meer de Overtoomkerk, een hervormde kerk uit 1892. De plek is een knooppunt van verkeersaders, en daarmee een goede plek voor een autoshowroom die wil opvallen. De gevel is licht gekromd om mee te lopen met de bocht van de straat.

  De ingang voor de garage was aan de achterzijde, aan de Zocherstraat.

  Ingwersen en De Geus lieten zich hier inspireren door het woongebouw Unité d'Habitation van Le Corbusier in Marseille. Ook dat wordt gedragen door grote pilaren; de voorgevel bestaat uit balkons.

  De bouwstijl wordt brutalisme genoemd, naar de Franse benaming voor ruw beton: béton brute. Uitgangspunt daarvan is compromisloos functionalisme, hetgeen zich uit in onafgewerkte materialen en geometrische vormen. Delen van de voorgevel van Autopon zijn bekleed met mozaïekstenen.

  Het gebouw is redelijk gaaf behouden. Wel is de oorspronkelijke ingang, met mozaïeken van Harry op de Laak, verdwenen. Pon verliet het pand in 1977, naar eigen zeggen vanwege verslechterde bereikbaarheid. Er kwam toen een andere Volkswagendealer. Tegenwoordig is de onderbouw in gebruik als sportschool.

  Autopon was opgenomen in de Amsterdamse top-100 naoorlogs erfgoed, en werd vervolgens geselecteerd voor de landelijke selectie 1959-1965. In 2016 werd het aangewezen tot rijksmonument.

   Autopon. Overtoom 527-557, Zocherstraat 42-50

   Datering:
   1961
   Ontwerp:
   Ingwersen, J.B. & C. de Geus
   Bouwstijl:
   Brutalisme
   Oorsponkelijke functie:
   Showroom, garage en bovenwoningen
   Status:
   Rijksmonument (532201)
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   augustus 2021

   Er zijn 3 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (3)

   Zoeken