Gebouwd als kantoor van de NV Reederij v/h Gebr. Goedkoop, een bedrijf dat sleep- en bergingsdiensten aanbood in de haven en op het Noordzeekanaal. Het gebouw bevatte naast kantoren ook enkele dienstwoningen. Op de bovenste verdieping, met het beste uitzicht op de haven, zat de sleepdienst.
Het gebouw werd grotendeels op palen gebouwd; slechts een deel staat op de eigenlijke dijk. Bij het gebouw hoorden ook een drietal drijvende steigers, die samen een haven vormden voor de Goedkoop-vloot.
Het Algemeen Handelsblad omschreef het pand als "modern, luchtig en joyeus gebouwd, [..] prachtig passend in de bebouwing en het silhouet van de zuidelijke IJ-oever".
De Westerdoksdijk was destijds nog een bedrijvig gebied, met een rangeerterrein, het Stenen Hoofd, het Koloniaal Etablissement en aan het andere uiteinde van de dijk de silo's op wat nu de Silodam heet. Het nieuwe pand paste in ideeën over de ontwikkeling van een IJ-boulevard.
De rederij kwam over van De Ruijterkade 44, een inmiddels verdwenen pand achter Centraal Station bij de Westertoegang. Het bedrijf was opgericht in 1807 en kwam in 1979 in handen van concurrent/collega Wijsmuller. In 1994 verhuisde het naar de Elbaweg, dichter bij de activiteiten in het Westelijk Havengebied. In 1999 sloot het ook daar de deuren.
Misschien heeft de architect van de Nederlandsche Bank op het Frederiksplein, Duintjer, naar dit gebouw gekeken. De kantoren hebben dezelfde opzet: een hoge platte doos omringd door laagbouw. Alleen is dit kantoor aanzienlijk kleiner.
Gemeentelijk monument sinds 2017, vanwege de stedenbouwkundige waarde (de bijzondere ligging), architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische waarde (een van de weinige behouden herinneringen aan de haven), en de kunsthistorische waarde van de kunstwerken van Gerrit van 't Net in de entreehal.
Westerdoksdijk 40
Er zijn 36 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.