• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • De Utrecht (1), Damrak 28-30

  Afbeelding uit: maart 2016.
  Afbeelding uit: april 2015. Sinds een opknapbeurt in 2013 heeft de gevel een groene tint.
  Afbeelding uit: juli 2011.
  Afbeelding uit: januari 2013. Het gebouw is met 35 meter beduidend hoger dan de andere panden aan het Damrak.
  Afbeelding uit: circa 1903. Presentatietekening.
  Afbeelding uit: april 2020.
  Afbeelding uit: juli 2011. De oorspronkelijke ingang van de winkel. Erboven is de naam Dake nog te lezen. Het beeld rechts, een vrouw met een hondje, staat voor waakzaamheid.
  Afbeelding uit: juli 2011. De vrouw heeft in haar handen een zandloper met daarop een kameleon. Het symboliseert de wisselvalligheid der tijden (waar je je natuurlijk maar beter tegen kon verzekeren).
  Afbeelding uit: juli 2011. 'Wijsheid het kwaad bedwingend'. Voor de wijsheid koos Mendes da Costa een mannenfiguur; vermoedelijk is het een zelfportret. De filosoof legt zijn hand op het hoofd van een duiveltje.
  Afbeelding uit: juli 2011. Dit was de hoofdingang van het kantoorpand. In het midden boven de deur een rad van fortuin en een beeld dat een weduwe voorstelt - men kon bij De Utrecht blijkbaar ook levensverzekeringen afsluiten.
De twee grote beelden van Mendes da Costa symboliseren 'beschermende liefde' (links) en 'spaaarzaamheid'.
  Afbeelding uit: augustus 2016. Uiterst links lieten de architecten zich vereeuwigen:
"A.J. Kropholler en J.F. Staal jr.
architecten"
  Afbeelding uit: april 2020. Beeldhouwwerk van Joseph Mendes da Costa. Onder de horizontale lijst, links een aantal kameleons, met gekrulde staart; rechts dient een rij uilen als klossen. Boven de lijst een rij met drie 'brulapen' (bavianen); daar weer boven vier andere apen.
  Afbeelding uit: 1904. De huizen die er eerder stonden (de drie links van de steeg).
Bron afbeelding: SAA, bestand 010094001146.

  Kantoor van verzekeringsmaatschappij 'De Utrecht'. Voor het gebouw werden allerlei kostbare materialen gebruikt, zoals het groene Zweedse marmer aan de gevel. Het beeldhouwwerk is van Joseph Mendes da Costa.

  In de winkelruimte op de begane was aanvankelijk de winkel gevestigd van L. Dake & Zoon, waar allerlei huishoudelijke artikelen te koop waren. Het bedrijf was in 1803 begonnen aan de Noordermarkt. In 1886 werd een pakhuis op Damrak 30 gekocht en verbouwd tot winkel. Enkele jaren later kocht Dake ook de nummers 28 en 29. De drie panden werden gesloopt en vervangen door het gebouw van Kropholler en Staal.

  Opdrachtgever De Utrecht betrok pas rond 1935 zelf de kantoorruimte; tot dan toe werden de kantoren verhuurd.

  Dake staakte in 1953 de activiteiten; het bedrijf werd verkocht aan de firma Blokker. Die winkelketen gebruikt het pand tot op heden (2015), eerst met een Blokker-winkel en nu met een filiaal van Intertoys.

  Kropholler en Staal waren nog voor in de twintig toen ze dit grote pand mochten ontwerpen. Ze kregen de opdracht via de vader van Staal: die had als aannemer de winkelgalerij in de Raadhuisstraat gebouwd voor de verzekeringsmaatschappij. (Kropholler en Dake waren overigens verre familie; wellicht speelde dat ook een rol.) Ze zouden nog twee kantoren ontwerpen voor De Utrecht: in 1904 in de Raadhuisstraat en in 1905 Damrak 26-27.

   De Utrecht (1). Damrak 28-30

   Datering:
   1904-1906
   Ontwerp:
   Kropholler, A.J. & J.F. Staal
   Bouwstijl:
   Amerikaans georiënteerd
   Oorsponkelijke functie:
   Winkel en kantoor
   Status:
   Rijksmonument (518299)
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   augustus 2019

   Er zijn 58 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (58)

   Zoeken