• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Joodsche Invalide, Nieuwe Achtergracht 98

    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: juli 2011. De gebogen kap is kenmerkend voor de Groep '32 binnen het Nieuwe Bouwen.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: april 2017. Linker deel van de voorgevel. Het bakstenen gedeelte is een restant van het gebouw van Elte.
    Afbeelding uit: juli 2011. "Uit dit gebouw, destyds de Joodsche Invalide, werden op 1 maart 1943
24 adari 5703
de bewoners door den vyand ten dode weggevoerd.
Mede uit het yzer hunner ketenen werd de staat Israël gesmeed."

Plaquette gemaakt door Cephas Stauthamer, onthuld in 1951.
    Afbeelding uit: januari 1951. Onthulling van de plaquette door wethouder A. in 't Veld.
    Afbeelding uit: augustus 1934. Links van het hoekpand staat het oorspronkelijke gebouw van Harry Elte. Elte ontwierp in 1911 ook dat hoekpand, voor diamanthandelaarsclub Concordia. Het werd in 1935 gesloopt.
Bron afbeelding: SAA, bestand OSIM00006000704.

    Voormalige Joodsche Invalide, een verzorgingshuis voor invalide joodse bejaarden. Het oude gedeelte, met de bakstenen gevel aan de Nieuwe Achtergracht, werd in 1923-1925 gebouwd naar ontwerp van Harry Elte in de stijl van de Amsterdamse School. Het deel in de stijl van het Nieuwe Bouwen op de hoek met het Weesperplein is naar een ontwerp uit 1934 van J.F. Staal (die het bouwdirectie-werk samen met M. Oesterman verrichtte).

    In de negentiende eeuw werden invalide joodse bejaarden opgevangen in het Stedelijk Werkhuis in de Roetersstraat. De omstandigheden daar waren echter erbarmelijk. In 1911 werd de vereniging 'De Joodsche Invalide' opgericht om verlichting te brengen in die situatie. Aanvankelijk had de vereniging de beschikking over enkele huizen aan de Nieuwe Keizersgracht; ruimtegebrek maakte een groter, nieuw gebouw nodig. Het werd betaald door fondsenwerving. In 1925 was het tehuis gereed. Het werd ook wel het 'Paleis der weldadigheid' genoemd.

    In de jaren dertig ontstonden opnieuw wachtlijsten, waarop de verbouwing en uitbreiding van Staal volgde. In het gebouw was ook een synagoge, waarvan het interieur werd ontworpen door M. Staal-Kropholler.

    Het gebouw was tot in de jaren 1970 in gebruik als verzorgingshuis. Sinds 1979 biedt het onderdak aan de gemeentelijke gezondheidsdienst.

    De bestuurskamer was op de bovenste verdieping, onder de gebogen kap, op de hoek.

    Beelden uit 1924 van een loterij ten bate van de Invalide. Architect Elte op 1'27". Bouwloterij "Joodse Invalide", door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Public Domain Mark.
    Beelden van het leggen van de eerste steen door rabbijn A. de Hond. Met onder meer een toespraak door wethouder De Miranda. EERSTESTEENLEGGING VOOR TEHUIS DER JOODSE INVALIDEN, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Public Domain Mark.

      Joodsche Invalide. Nieuwe Achtergracht 98, Weesperplein 1

      Datering:
      1925 / 1935-1938
      Ontwerp:
      Elte, H. / J.F. Staal
      Bouwstijl:
      Amsterdamse School / Nieuwe Bouwen
      Oorsponkelijke functie:
      Verzorgings- en verpleeghuis
      Status:
      Rijksmonument (518494)
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      januari 2018

      Er zijn 50 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (50)

      Zoeken