• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Spui 10

  Afbeelding uit: januari 2021.
  Afbeelding uit: circa 1900. Foto gemaakt door fotograaf Büttinghausen, die woonde en werkte op Spui 15.
Bron afbeelding: SAA, bestand 001370000001.
  Afbeelding uit: december 2014. Met de toenmalige uitbouw aan de pleinkant.
  Afbeelding uit: november 2020. Na het vertrek van Esprit werd de uitbouw aan de pleinkant vervangen.
  Afbeelding uit: juli 2011.
  Afbeelding uit: december 2014. H.F. Jansen et fils
Fournisseurs de la cour
Installations decorative
  Afbeelding uit: december 2014.
  Afbeelding uit: circa 1891. Presentatietekening.
Bron afbeelding: SAA, bestand 001370000002.

  Winkel gebouwd voor meubel- en tapijthandel H.F. Jansen, opgetrokken in de stijl van de Franse renaissance. In het pand waren ook werkplaatsen, naai-ateliers en kantoren gevestigd. Jansen sloot in 1948. De gevelreclame herinnert nog aan het bedrijf.

  Jansen had al langer een fabriek aan het Spui, in een aantal oude pakhuizen die in 1891 afbrandden. De productie werd toen verplaatst naar de Looiersgracht, en aan het Spui werd dit nieuwe pand gebouwd. Daar werd ook de winkel in ondergebracht, die daarvoor in de Kalverstraat zat.

  Een van de gebruikers van de kantoorruimte was tussen 1929 en 1969 de Holland-West-Afrika Lijn (H.W.A.L.), een van de lijnen van de Verenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij (VNS). Het pand stond toen bekend als het Afrikahuis.

  Vanaf 1975 was hier boekhandel Scheltema, Holkema & Vermeulen gevestigd (gekomen van Rokin 74-76), tot de verhuizing in 1985 naar het Koningsplein. Tot 2019 zat er vervolgens kledingzaak Esprit, met café. In 2020 kwam er een flagship store van het Amsterdamse cosmetica- en lifestylemerk Rituals.

  Het decoratieve bouwbeeldhouwwerk op de hoeken is gemaakt door Van den Bossche & Crevels, waar architect Cuypers vaker mee samenwerkte.

  Het Algemeen Handelsblad schreef bij de opening in november 1892 onder meer:

  In- en uitwendig mag het gebouw zelf een model-magazijn genoemd worden. De ontwerper, Eduard Cuypers, heeft zich gewacht, woonhuisvormen toe te passen bij de indeeling van de gevels. De gebruikelijke winkelpui met zelfstandig behandelde kamerverdiepingen er boven, is dus vermeden. De breede raamkozijnen loopen telkens over twee verdiepingen. Bij wijze van middendorpel is eene smalle borstwering aangebracht, waarbij eene zichtbaar gelaten ijzerconstructie de vereischte dracht der balklagen waarborgt; tsrwijl het bovenraam in boogvorm eene alleszins verantwoorde afsluiting teekent van het benedengedeelte.

  De beide eerste verdiepingen, in zandsteen en graniet uitgevoerd, even krachtig vaa aard als van uiterlijk, dragen een, voor het oog althans, lichter behandelden bovenromp, waarbij lederkleurige baksteen uit Lobith is toegepast. De dakvensters der in twee zolderverdiepingen gesplitste bekapping zijn weer van zandsteen. Het geheel, in den geest der hedendaagsche Fransche Renaissance opgevat, mist het plompe, waardoor zoo menig vierkant gebouw van dien omvang en zonder sprongen zich kenmerkt.

   Spui 10, Spui 10a, Rozenboomsteeg 9

   Datering:
   1891-1892
   Ontwerp:
   Cuypers, Ed.
   Bouwstijl:
   Neorenaissance XIXB
   Oorsponkelijke functie:
   Winkel en werkplaats
   Status:
   Rijksmonument (518462)
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   maart 2022

   Er zijn 9 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (9)

   Zoeken