• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207

  Afbeelding uit: september 2007.
  Afbeelding uit: 1891. Rechts van de kerk staan nog allerlei gebouwen; die werden na de oorlog gesloopt voor de aanleg van het Mr. Visserplein.
  Afbeelding uit: juli 2011.
  Afbeelding uit: maart 2021.
  Afbeelding uit: augustus 2012.
  Afbeelding uit: juli 2013. "Quae fuit a saeclis sub signo Moysis et Aaron stat salvatori renovata illustrior aedes". De spreuk verwijst naar de schuilkerkgeschiedenis: "wat eeuwenlang onder het teken van Mozes en Aäron stond, is vernieuwd en als een roemrijker tempel aan de Verlosser gewijd".
  Afbeelding uit: Circa 1882. Op de voorgrond een plantsoen op de gedempte Leprozengracht.
  Afbeelding uit: november 2011. Mozes, met stenen met de nummers van de tien geboden. Net als het beeld van Aäron is het afkomstig uit de schuilkerk. 
Achterzijde, aan de Jodenbreestraat.
  Afbeelding uit: november 2011. Aäron, met wierookvat. Volgens Numeri 16:46-50 voorkwam hij met de wierook dat veel mensen besmet zouden worden met een plaag. 

Achterzijde kerk, aan de Jodenbreestraat.
  Afbeelding uit: november 2011. Melchisedek, een figuur uit de Bijbel. Beeld gemaakt door de Vlaamse beeldhouwer J.B. de Cuyper. Achterzijde kerk, aan de Jodenbreestraat. Het beeld wordt door een net beschermd tegen vogels en vooral hun uitwerpselen.
  Afbeelding uit: juli 2013. Het altaar.
  Afbeelding uit: juli 2013. De preekstoel, gemaakt door de Antwerpenaar Jean Baptiste de Cuyper. De vrouwenfiguren verbeelden geloof, hoop, liefde en boetvaardigheid.
  Afbeelding uit: juli 2013. "Jesus wordt van zijne kleederen beroofd", een van de kruiswegstaties van Van den Bossche. Franse kalksteen omlijst door Italiaans marmer.
  Afbeelding uit: september 2019. In de zijgevel is een plaquette aangebracht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname in 1982.

  De Sint Antonius van Padua, een rooms-katholieke kerk die beter bekend is als de Mozes en Aäronkerk. Het is een driebeukige hallenkerk met twee fronttorens.

  Oorspronkelijk stond de kerk aan een gracht, de Houtgracht. Die werd in 1882 gedempt. Rechts van de kerk stonden oorspronkelijk nog allerlei panden, waaronder de pastorie; die werden in de 20e eeuw gesloopt om het Mr. Visserplein mogelijk te maken.

  Het is een waterstaatskerk: gebouwd onder toezicht van ingenieurs van Rijkswaterstaat, en met geld van de rijksoverheid.

  Architect T.F. Suys (1783-1861) was een Zuid-Nederlander (Oostende) die in 1820 door Willem I tot docent bouwkunde aan de Academie van Beeldende Kunsten was benoemd. De Belgische koning Leopold I benoemde hem na de Belgische revolutie van 1830 tot hofarchitect. Zijn ontwerpen zijn vrijwel zonder uitzondering neoclassicistisch.

  Het atelier van de beeldhouwers Van den Bossche en Crevels kreeg in 1901 de opdracht voor een nieuwe kruisweg, een reeks voorstellingen van de laatste dagen van Christus. Die werd in 1921 ingewijd, kort voordat Van den Bossche overleed.

  De kerk staat op de plek waar eerder in de huizen Mozes en Aäron een schuilkerk was. De naam van de schuilkerk ging over op de nieuwe kerk.

   Mozes en Aäronkerk. Waterlooplein 207

   Datering:
   1837-1841
   Ontwerp:
   Suys, T.F.
   Bouwstijl:
   Neoclassicisme XIXA
   Oorsponkelijke functie:
   Kerk
   Status:
   Rijksmonument (6305)
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   juli 2017

   Er zijn 54 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (54)

   Zoeken