• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Diamantbeurs, Weesperplein 2-4

  Afbeelding uit: augustus 2019.
  Afbeelding uit: Circa 1914. Het oorspronkelijke gebouw, op een prentbriefkaart van de Haagse uitgever Weenenk & Snel.
Bron afbeelding: SAA, bestand PBKD00188000001.
  Afbeelding uit: oktober 2022.
  Afbeelding uit: september 2023. Gezien vanaf de Joodse Invalide.
  Afbeelding uit: februari 1956. De brand in 1956 die de door H.J. Breman ontworpen bovenverdieping verwoestte.
  Afbeelding uit: juli 1964.
  Afbeelding uit: februari 1987. Het gebouw toen het nog in gebruik was als Diamantbeurs.
  Afbeelding uit: juli 2011.
  Afbeelding uit: juli 2011.
  Afbeelding uit: augustus 2019. 'Beurs voor den diamanthandel', staat er op dit gereconstrueerde deel van de gevel aan de gracht.
  Afbeelding uit: augustus 2019. Na de renovatie.
  Afbeelding uit: maart 2012. Voor de renovatie.
  Afbeelding uit: augustus 2019. Na de renovatie.
  Afbeelding uit: december 2012. Rechts een gevleugelde Mercuriusstaf met dubbele slang en links een slijpmolen met twee slijparmen en twee ingeklemde diamanten. De staf is een symbool van de handel. (Situatie voor de renovatie.)
  Afbeelding uit: augustus 2019. Ingang van de Incasso Bank, die een filiaal had in de beurs.

  Voormalige diamantbeurs, gebouwd in opdracht van de Vereeniging Beurs voor den Diamanthandel.

  In het begin van de 20ste eeuw troffen diamanthandelaars elkaar in een te klein gebouw aan het Waterlooplein. Aanvankelijk had de Vereeniging een locatie in het Wertheimpark in gedachten voor een nieuw. Ze huurde architect Van Arkel in, die in 1907 in Antwerpen ging kijken naar de plannen aldaar voor een nieuw beursgebouw. In 1909 wilde de Vereeniging een beurs bouwen op het terrein van het Arsenaal, aan het Waterlooplein. De regering - het Arsenaal was eigendom van de Staat - wilde het oude gebouw best verkopen. De Tweede Kamer verwierp echter de verkoop en daarmee de sloop.

  Uiteindelijk verrees de beurs op een terrein aan het Weesperplein. Het gebouw met een gevel van leerkleurige baksteen (verblendsteen) werd 24 meter hoog; de toren stak daar nog eens 10 meter bovenuit. De constructie was van gewapend beton. De eigenlijke beurszaal was 17 bij 52 meter groot en had grote ramen voor een maximale lichtinval. In het gebouw waren ook een post- en telegraafkantoor en een kantoor van de Incassobank. Op de verdiepingen konden leden een kantoor huren.

  Met de komst van deze beurs werd het Weesperplein het centrum van de Amsterdamse diamanthandel. Nog in hetzelfde jaar opende een zustervereniging, Concordia, een eigen kleinere beurs aan de overkant van het plein. Dat gebouw van architect Harry Elte had ook een toren met koepel. Het werd in de jaren '30 gesloopt om plaats te maken voor uitbreiding van de Joodsche Invalide.

  In 1919 werd een verdieping toegevoegd, waarbij de fraaie bovenrand van de gevel verdween. Bij een brand in 1956 werd die verdieping verwoest.

  Nadat de beurs in 1989 naar Zuidoost was vertrokken, werd in 1990 bij een verbouwing een dakopbouw toegevoegd. Door de bouw van de naastgelegen 'Doodskist' in 1972 hadden het beursgebouw en de toren hun prominente plek op het plein toen al verloren.

  In 2016-2018 volgde weer een verbouwing, waarbij het ontwerp van Van Arkel grotendeels werd hersteld. Het pand kreeg de naam Capital C en biedt nu flexibele kantoorruimte. Op het dak kwam een langwerpige koepel, met daaronder een ruimte voor evenementen en een terras. De verbouwing werd geleid door Zwarts & Jansma Architecten.

   Diamantbeurs. Weesperplein 2-4

   Datering:
   1911
   Ontwerp:
   Arkel, G.A. van
   Bouwstijl:
   Art nouveau, sober met Amsterdamse School-detaillering
   Oorsponkelijke functie:
   Beurs en kantoren
   Status:
   Rijksmonument (518478)
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   december 2019

   Er zijn 69 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (69)

   Zoeken