• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • LTS Patrimonium, Vrolikstraat 8

    Afbeelding uit: oktober 2011.
    Afbeelding uit: mei 1956.
    Afbeelding uit: december 2021.
    Afbeelding uit: mei 1956.
    Afbeelding uit: december 2021.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: november 2015. Noordzijde, met noodtrappenhuis.
    Afbeelding uit: mei 2013. Het bronzen beeld met de uitstekende hand is gemaakt door Willem Reijers.
    Afbeelding uit: juni 2014. Blank houten kozijnen en deurposten.
    Afbeelding uit: juni 2014. Een betonreliëf in het trappenhuis, gemaakt door Harry op de Laak (1925-2012). Vermoedelijk was het oorspronkelijk niet ingekleurd.
    Afbeelding uit: juni 2014. Docenteningang, onder een forse luifel. Links en rechts ervan betonnen banken met een I-profiel.
    Afbeelding uit: juni 2014. Poort aan de Vrolikstraat.
    Afbeelding uit: november 2015. De poort en de muur. Het kunstwerk, een mix van reliëf en mozaïek is ontworpen door Harry op de Laak. Het toont het scheppingsverhaal.
    Afbeelding uit: november 2014. Bij een ingang van de fietsenkelder is ook een reliëf aangebracht, wederom van Harry op de Laak. Het toont een man met betonmolen.

    Christelijke Technische School Patrimonium. Ontworpen naar voorbeeld van gebouw Unité d'Habitation van Le Corbusier in Marseille. De ingang is aan de Vrolikstraat, maar het gebouw staat feitelijk aan de Wibautstraat. Het staat niet parallel aan die verkeersader, maar onder een lichte hoek, voor optimale lichtinval.

    Enkele van de elementen die geleend zijn van Le Corbusier: de pilotes (taps toelopende steunpilaren), de brise-soleils (betonnen schermgevels), en de Modulor-maatverdeling. Hierbij is 175 × 175 cm de basiseenheid; andere maten zijn het dubbele of de helft ervan.

    In 2013 betrok het Cygnus Gymnasium het gebouw, na een verbouwing en renovatie. Daarbij werd bijvoorbeeld de smederij een fitnessruimte en werd het autolokaal tot kantine bestemd. Verflagen die in de jaren '90 waren aangebracht in het interieur werden verwijderd, zodat het beton weer zichtbaar werd.

    De school vormt samen met de toegangspoort met muur en het schoolplein met bankjes een complex. Poort en plein zijn afzonderlijke rijksmonumenten.

    De oorspronkelijke omtrek van het schoolplein is nog terug te zien aan de donkere tegels tussen de gewone stoeptegels: ze vormen een patroon van 3,5 x 3,5 meter, een dubbele modulor.

    Bijzonder zijn ook de vele betonreliëfs, wandkunst gemaakt door Harry op de Laak. Ze werden gemaakt met mallen in de bekisting van de gegoten wanden. Sommige reliëfs zijn later ingekleurd.

      LTS Patrimonium. Vrolikstraat 8

      Datering:
      1956
      Ontwerp:
      Ingwersen, J.B., C. de Geus & C. van der Bom
      Bouwstijl:
      Functionalisme
      Oorsponkelijke functie:
      School
      Status:
      Rijksmonument (530858)
      Bronnen & links:
      • Landelijke Top-100 Jonge Monumenten
      Laatste wijziging:
      januari 2018

      Er zijn 4 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (4)

      Zoeken