Diamantslijperij Boas, nu Gassan Diamonds. Toen de fabriek in gebruik werd genomen, was ze met 357 slijpmolens de grootste slijperij van Europa. In 1887 werd de linkervleugel toegevoegd en steeg het aantal molens naar 600.
Het complex is ook daarna nog uitgebreid. In 1909 ontwierp D. van Oort een kantoorvleugel langs de Houtkopersburgwal. Die is in 1989 afgebroken.
Het was een stoomdiamantslijperij, aangedreven door drie ketels in het ketelhuis vóór het hoofdgebouw.
Oprichters waren de gebroeders J.J., M.J. en H.J. Boas: Israël, Marcus en Hartog. Ze hadden al een slijperij aan de Nieuwe Keizersgracht, die te klein was geworden.
Het Nieuws van den Dag schreef in juni 1879:
In de Uilenburgerstraat, te Amsterdam, is door de heeren Gebr. Boas eene fabriek opgericht, die, zoo wat grootte als degelijkheid en kostbaarheid van inrichting betref, .in de hoofdstad hare wedergade niet bezit. Het is eene diamantslijperij, gebouwd en ingericht, wat de machinerieën en het drijfwerk betreft, door den Heer J. W. Meijer, den bekwamen officier-technicus van het brandweerkorps onzer gemeente. Zij is zoo ruim, dat een 800 tal werklieden daarin werkzaam kunnen zijn. [..]
Aanvankelijk was het gebouw geheel voor eigen gebruik. Later werden molens ook verhuurd aan zelfstandige slijpers. In de jaren 1930 leidde een crisis in de diamanthandel tot staking van de diamantproductie. Delen van het gebouw werden verhuurd aan andere bedrijven. Tijdens de oorlog werd de productie door de bezetter hervat, totdat diezelfde bezetter alle Joodse medewerkers had vermoord.
Na de oorlog werd het gebouw vooral gebruikt voor opslag. In de jaren 1990 ging de firma Gassan er weer diamanten slijpen.
Diamantslijperij Boas. Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175
Er zijn 43 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.