• 1850-1940
 • Wederopbouw
 • Na '65
 • Complexen
 • Personen & organisaties
 • Thema's
 • Bouwstijlen
 • Zoeken
 • - - - - - - -
 • Over, bronnen, copyright etc.
 • Privacyverklaring
 • start
 • Valckenierstraat 2

  Afbeelding uit: februari 2013.
  Afbeelding uit: maart 2012.
  Afbeelding uit: mei 2015. 1873, staat er op de sluitsteen boven de deur.
  Afbeelding uit: 1876. Geveltekeningen zoals gepubliceerd in Bouwkundige Bijdragen.
  Afbeelding uit: augustus 1977.
  Afbeelding uit: circa 1880. De brandweer rukt uit. Voorop een ladderwagen, erachter (half uitgewerkt) een stoombrandspuit.
Bron afbeelding: SAA, bestand 010097001425.

  Voormalige hoofdwacht van de brandweer, op de hoek met het Weesperplein. Het was de eerste moderne brandweerkazerne van Nederland: een kazerne waar de spuitgasten zowel konden werken als slapen. De brandweer noemde het gebouw zelf kazerne Willem, naar de W van Weesperplein. In het gebouw was ook een politiepost.

  De brandweer vertrok in 1909 naar een nieuwe kazerne aan de Nieuwe Achtergracht, die onderdak kon bieden aan gemotoriseerde brandweervoertuigen.

  Dit gebouw werd vervolgens verbouwd tot kantoor voor het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht (1911), dat overkwam uit het raadhuis. In 1915 werd ook de nieuw opgerichte Gemeentelijke Woningdienst hier ondergebracht. Tegenwoordig gebruikt de GGD het pand voor methadonverstrekking aan heroïneverslaafden.

  De Greefs assistent Springer beschreef het gebouw in 1876 in het vaktijdschrift Bouwkundige Bijdragen:

  Het gebouw heeft drie verdiepingen, waarvan de verdieping gelijkstraats bevat: eene vestibule met trap naar de le verdieping, een corridor, eene wachtkamer, tevens dienende tot seinkamer, eene keuken, cantine, provoost, stal voor vier paarden, remise, een politiepost met suspecthok, en verder vijf privaten en twee open plaatsen.

  De eerste verdieping bevat een trapportaal met trap naar de tweede verdieping, een corridor, twee privaten, een magazijn, eene werkplaats, twee woonkamers, twee slaapkamers en twee keukens voor de brandmeesters, en eene theoriezaal.

  De tweede verdieping bevat een trapportaal met trap naar den zolder, twee waschkamers, eene badkamer, twee slaapzalen, ieder voor twaalf kribben, en eene bergplaats.

  De zolderverdieping dient tot bergplaats voor hooi, enz.

  Het geheele gebouw is opgetrokken van Waalsche baksteen; de plinten, cordonlijst en onderdrempels der lichtopeningen zijn van Escauzijnsche hardsteen; de uitgemetselde fries met de banden en bogen tot onder de cordonlijst, zijn van blauwe gebakken waalsteen en de lichtramen zijn allen van gegoten ijzer vervaardigd.

  Op de open plaats naast het gebouw in de Valckenierstraat is een zoogenaamd klimhuis van hout opgericht tot oefening der manschappen.

  Voor den afvoer der faecaliën is het zoogenaamde stelsel van kapt. Liernur toegepast.

   Valckenierstraat 2

   Datering:
   1873-1874
   Ontwerp:
   Publieke Werken (B. de Greef)
   Bouwstijl:
   Eclecticisme
   Oorsponkelijke functie:
   Brandweerkazerne
   Status:
   Rijksmonument (5860)
   Bronnen & links:
   Laatste wijziging:
   september 2022

   Er zijn 7 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

   Toon afbeeldingen Stadsarchief (7)

   Zoeken